Careers

Barts Boekje

16 augustus 2018

RESTAURANT IN DE HOUTHAVENS: ZA AMSTERDAM

De echtgenoot en ik hebben nog maar ruim een jaar geleden een huis gekocht in de door ons oh zo geliefde Jordaan. Maar mochten we verhuizen, dan is het naar de Houthavens. Zo fantastisch vinden we de hood. En de eerste nieuwe horeca-zaken hebben inmiddels ook de weg naar Amsterdams meest geweldige nieuwbouwbuurt aan het IJ gevonden.

Want: restaurant ZA Amsterdam is coming naar de Houthavens in Amsterdam! Ja, we hadden al Pont 13 (leuk!), REM eiland (ook leuk), restaurant Boven de Planken en Wilde Kroketten natuurlijk. Maar een fris, eigentijds grand-cafe-esk restaurant met volop ruimte, een knap design en plaats voor alle jonge- en ouwelui die zich binnenkort in de Houthavens gaan vestigen, dat kon er nog wel bij. Alleen begrijp ik nooit zo goed waarom restaurants toch voor zo'n niet te google'n naam kiezen... ZA. ZA Amsterdam. Ben ik de enige die dan aan Zuid-Afrika denkt? Oke, dat kan ook komen doordat we as we speak druk bezig zijn met Cool Cape Town, een nieuw boek dat begin oktober in de schappen ligt, dat terzijde.

ZA AMSTERDAM
Terug naar ZA Amsterdam. ZA? Ja, dat betekent ‘in het teken staan van’, maar in welke taal precies, dat vertelt het persbericht er niet bij. Geeft niks, daar komen we nog wel achter. Belangrijker nu is dat het een mediteraan restaurant beloofd te worden. "Internationale smaken, hoogstaande kwaliteit", en, let wel: een "sensationele sfeer". Ah.

ZA Amsterdam gaat huizen in een van de fantastische panden aan het water (oh boy, how we love the looks), een hoekgebouw met uitzicht op het water. So far so good. Binnen wordt het restaurant, de bar en de private dining Art Room bij elkaar verzameld door Jacco van Wengerden Atelier & Design Studio. Die doet mooie dingen met bijzondere materialen - google maar eens. Er komt kunst van de Art Room, er komen marmeren tafels met messing details, stoelen en banken met koraalkeurige stoffen en een deel van de muren zijn bedekt met warme eikenhouten panelen.

Het derde vinkje van de checklist is de belofte van het menu. Modern en Mediterraan. Met gerechten om te delen - tenminste, dat zouden de eigenaren graag zien. Wederom aldus het persbericht dat overstroomt van superlatieven en bloemrijke taal (ZA neemt je mee op reis enzo). Dat laten we hier even achterwege, vind je vast niet erg, maar het klinkt goed! En we zijn benieuwd.

Even wachten nog: de opening staat 'in de herfst' gepland. Begin oktober? Keep you posted!

Bron: Barts Boekje