Careers

Ps Van de Week

10 januari 2019

Duivenmelker 

De Amsterdamsche Fijnhouthandel, die in 1900 werd opgericht door de overgrootopa van Brugman, kwam hier pas in de jaren zestig van de vorige eeuw terecht. Houten heipalen waren inmiddels vervangen door betonnen exemplaren en de grootschalige houtindustrie was verdwenen uit Amsterdam.

"Toen ik hier decennia geleden als klein jongetje kwam, was de Minerva­haven echt een bende. Drugsdealers, prostituees. Van alles. Hiernaast lagen oude hijskranen, er was nog een duivenmelker. Ik weet niet eens of er wel asfalt was, parkeren deed je in elk geval in de berm." En nu? "Ja, nu is het wel anders," zegt Brugman. "Overal hoor je Engels. En je ziet veel hippe mensen. Mooie meiden ook. Dus de jongens staan in hun pauze allemaal te kijken van wow."

Wandel voorbij de Houthaven en je komt eerst langs Theater Amsterdam en pionierende restaurants die er zijn neergestreken, zoals ZA Amsterdam, Leuk, Wilde Kroketten en Lars (in het Moxy Hotel).

Verderop beginnen de bordjes op te vallen. Hugo Boss, Toms, Diesel komen eerst voorbij, in moderne loodsen met uitzicht op het IJ en de NDSM-werf aan de overkant.