Careers

Het Parool

03 december 2018

Restaurant ZA Amsterdam

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: ZA Amsterdam.

"Er is hier helemaal niks. Hoewel dit een restaurant is uit een vrij hoog segment, moet ZA Amsterdam ook een buurtfunctie hebben. Daar doen we het voor," zegt operationeel manager Sakar Rashid (30).

Als je verder gaat dat de Spaardammerstraat, kom je niets tegen. Nu is er ZA, een restaurant met internationaal-mediterraanse invloeden dat de buurt komt opschudden. Het restaurant is van twee eigenaren, Aleksey Bellinskiy en Stefano Franco. Die laatste is verliefde geworden op Amsterdam en samen met Bellinskiy en Rashid heeft hij ZA opgezet.

Franco heeft een speciaal recept voor pizzadeeg, dat uiteindelijk belandt in een authentieke Italiaanse steenoven bij ZA. In de keuken staat chef Vincent Foppen. Hij is teruggekomen uit Noorwegen om bij ZA te gaan koken. Het concept is shared dining, dus alle gerechtjes zijn om te delen. Pasta's en pizza's staan op de kaart, maar denk ook aan gerechten met ribeye (€40) of gekarameliseerde andijvie en dadelpuree (€10).

De inrichting vult de menu- en cocktailkaart mooi aan: turqoise stoelen van velours, bruin marmeren tafels en veel hout geven de zaak een luxueuze uitstraling.

Voor Rashid is ZA een passieproject: "Ik heb veel werkervaring, maar in ZA hebben we echt ons hart en onze ziel gestoken. Ik hoop dat de mensen uit de buurt komen dineren. Later willen we ook dat ze hier koffie kunnen komen halen of een pizza aan huis kunnen bestellen. Maar voor nu kun je genieten van onze gerechten hier."

 

Bron: Het Parool